Bel: +31 318636363 | Email: info@intercol.nl

Duurzame verpakkingen met onze milieuvriendelijke hotmeltlijmen


In ons laatste artikel hebben we het verschil onderzocht tussen biologisch afbreekbaar, composteerbaar en biobased in relatie tot verpakkingen, waarbij we de wereldwijde trend volgen van zowel bedrijven als consumenten die producten willen produceren en kopen die milieuvriendelijker zijn. Vandaag zullen we uitleggen wat de rol van kleefstoffen is en hoe ze in deze vergelijking kunnen passen.

omposteerbaar, herbruikbaar, biologisch afbreekbaar

Het is waar dat de kennis en het bewustzijn van groenere en meer duurzame verpakkingsmaterialen (bijv. composteerbaar, herbruikbaar, biologisch afbreekbaar enz.) toeneemt, maar het is vaak verwarrend en moeilijk voor sommigen om de impact van kleefstoffen op het duurzaamheidsmodel van deze industrie in te schatten, omdat ze een klein maar niettemin cruciaal onderdeel zijn van moderne verpakkingen.

Waar worden lijmen van gemaakt en kunnen ze worden gerecycled?

De meeste hotmelt lijmen worden meestal gemaakt van een combinatie van polymeren, harsen, wassen en functionele additieven, waardoor ze een vorm van thermoplastisch zijn. Thermoplasten, dat zijn stoffen die bij verhitting en afkoeling plastic worden, zijn gemakkelijk te recyclen, maar sommige kunnen als microplastic in het zeemilieu terechtkomen. Dit is een van de grootste uitdagingen voor de lijmindustrie.

Lijmen in verpakkingen

Lijmen zijn een integraal onderdeel van de productie van verpakkingen en de meeste moderne recycling- en afvalbeheermaatregelen zorgen ervoor dat er geen lijm van deze materialen in het mariene milieu terechtkomt. Als het gaat om het recyclen van papieren en kartonnen verpakkingen, stelt de EU-agenda dat de standaard papierfabriektechnologie is ontworpen om lijmen te scheiden en te verwijderen tijdens het papierfabricageproces.

Recycling van hotmelt

De meeste hotmelts worden niet gemakkelijk gerecycled, maar het is van vitaal belang dat ze compatibel zijn met recycling – ze mogen het vermogen van het gelijmde product om te worden gerecycled niet aantasten. Sommige lijmen maken dit proces moeilijker en vormen een stof die algemeen bekend staat als ‘stickies’, omdat ze in het pulpproces kunnen verzachten tot gelei zoals bolletjes, maar over het algemeen geven deze geen aanleiding tot grote bezorgdheid en zijn ze een geaccepteerd onderdeel van het recyclingproces.

Ongebruikte hoeveelheden smeltlijm kunnen worden gerecycled tot soortgelijke producten en hoewel dit niet altijd praktisch is, kan ook dit worden gerecycled tot soortgelijke productsoorten als er de mogelijkheid bestaat om de lijm van het aangebrachte oppervlak te verwijderen. Wanneer Intercol hotmelts produceert, is er vrijwel geen verspilling van materiaal en wordt de ongebruikte lijm vaak hergebruikt.

Hoe kunnen lijm- en verpakkingsfabrikanten samenwerken om groenere oplossingen te bieden?

In onze industrie is het van vitaal belang dat kleefstoffen het mogelijk maken om verpakkingsmateriaal op de juiste manier af te voeren – ze moeten verwijderbaar zijn en mogen het eindproduct, het productieproces of het milieu niet in gevaar brengen terwijl ze worden gerecycled. Het is echter net zo belangrijk voor lijmbedrijven om vandaag de dag lijm te produceren die op zich al bijdraagt aan een duurzamere toekomst voor verpakkingen en in feite voor alle industrieën.

Er zijn verschillende manieren voor lijmfabrikanten om dit te doen. Moderne bedrijven zoals Intercol verbeteren voortdurend hun bestaande producten en diensten en creëren nieuwe die zo milieuvriendelijk mogelijk zijn en toch hun oorspronkelijke functie vervullen.

FECIA – de Association of the European Adhesive & Sealant Industry verklaarde: De lijm- en afdichtingsmiddelenindustrie ontwikkelt dagelijks technologieën om een groeiende wereldbevolking te helpen een beter leven te leiden en de hulpbronnen van de planeet op een verantwoorde en efficiënte manier te gebruiken. Er worden nu duurzame lijmen geproduceerd, zoals herbruikbare, hernieuwbare, recycleerbare, biologisch afbreekbare en composteerbare varianten.

Bij Intercol hebben we een multi-organisatorisch, afdelingsoverschrijdend Green Team en in de productiefaciliteiten van Ede produceren we regelmatig lijmen met een gehalte van 40-60% biobased, wat indrukwekkend hoog is voor de lijm. De harsen die deze inhoud vormen zijn afkomstig van duurzame materialen. In 2019 was gemiddeld meer dan 30% van de grondstoffen die Intercol gebruikte voor de productie van hotmeltlijmen biobased, uit hernieuwbare bronnen.

Duurzaamheid in termen van productieprocessen is ook een belangrijk onderdeel van de agenda van ons Green Team. Sommige van onze populairste lijmen – hotmelt lijmen – zijn uiterst efficiënt in verschillende industrieën, maar hebben ook de voorkeur vanwege hun ‘groene’ voordelen. Hotmeltlijmen behoren tot de schoonste lijmen om te produceren, omdat ze rookvrij zijn en vrijwel geen afval produceren. Deze producten in ons in de markt bewezen BAMFutura™ assortiment zijn clean running – wat de levensduur van machines ten goede komt – en bieden echte kostenbesparingen door een lager verbruik, lagere onderhouds- en voorraadkosten en een uiterst veelzijdige prestatie. Dit alles draagt bij aan een verminderde CO2-voetafdruk.

Hotmeltlijmen zijn 100% vaste stoffen. Zo kan 100% van het geleverde product worden gebruikt als een functioneel product. In vergelijking

nl_NLDutch